Aktuálně z botanické zahrady - 25. týden

25. června 2017 v 14:16 | Jiří Malaska |  REPORTÁŽE
I přes velmi teplé počasí tohoto týdne je v botanické zahradě stále co k vidění. Na svahu Alpina
nedaleko kolotočníku ozdobného o němž jsme se zmiňovali minulý týden začala kvést skupinka
tavolníků japonských kultivaru ´Little Princess´ (Spiraea japonica). Velmi oblíbený kultivar s kompaktním
kulovitým habitem a výškou do 60 centimetrů. Pokud jej po odkvětu sestřihnem velmi často remontuje,
to znamená, že nám opětovně vykvete v témže roce.

Spiraea japonica ´Little Princess´

V Lotyšské zahradě postupně rozkvétají známé i ty méně známé trvalky. Z těch známějších jistě
stojí za zmíňku kopretina velkokvětá (Chrysanthemum maximum) původem z Francie a Španělska.
Upřednostňuje slunečná místa s lehkou propustnou půdou dostatečně zásobenou vodou.

Chrysanthemum maximum

Z dalších známějších a velmi hezky kvetoucích trvalek nutno zmínit záplevák zahradní
(Helenium x hybridum). Jedná se o skupinu zahradních kříženců na jejichž vzniku se podílel
především záplevák podzimní (Helenium autumnale) původem ze Severní Ameriky.

Helenium x hybridum

Jednou z těch snad nejznámějších trvalek tohoto období je denivka (Hemerocallis x hybrida)
v široké paletě kultivarů vzniklých křížením původních druhů pocházejících z východní Asie.

Hemerocallis x hybrida

Květy denivek kvetou sice pouze jeden den, ale na jediném stvolu jich může vykvést až padesát.
Je vyšlechtěno nespočet kultivarů od jednobarevných až po několikabarvé.

Hemerocallis x hybrida

Navíc je celá rostlina denivek jedlá. Nejčastěji se jedí květy. Sušené odkvetlé květy se používají
k ochucování jídel, např. vegetariánských vietnamských polévek. Konzumují se i mladé listy a
nesmíme zapomenout na hlízy. Ty starší stačí povařit deset minut a máme pochoutku jedinečné
chuti nebo je povařit a opražit a máme příjemně křupavé denivkové chipsy. Během vegetace se
vytvářejí ve shlucích kořenů mladé bílé hlízky jež není ani třeba vařit a můžeme je konzumovat
za syrova.

Hemerocallis x hybrida

Z těch méně běžných trvalek bych rozhodně zmínil rozrazil virginský (Veronicastrum virginicum)
původem ze Severní Ameriky. Tato až 200 centimetrů vysoká trvalka je tipycká listy uspořádanými
v přeslenech a ve své domovině se užívá v lidovém léčitelství proti zácpě, kolice, žlučovým kamenům
či hepatitidě.

Veronicastrum virginicum

V Zahradě pro nevidomé vykvetla též zajímavá trvalka původem ze Sevrní Ameriky,
zavinutka podvojná (Monarda didyma). Listy se v Americe a Anglii používaly k přípravě
takzvaného oswežského čaje.

Monarda didyma

V prostředním letničkovém kruhu mezi zahradou Gruzínskou a Rondem začala jako první
kvést pohanka obecná (Fagopyrum esculentum). Pohanka, dá se říct, je rostlinou s univerzálním
použitím. Z celé kvetoucí rostliny se dá připravovat léčivý čaj, její nažky se používají k vaření v
podobě mouky, krup či krupice, je i vhodným krmivem pro hospodářská zvířata a je i rostlinou
medonosnou. Pohanka má vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, příznivé složení tuků a vysoký
obsah rutinu, flavonoidového glykosidu, který zvyšuje pružnost cév a žil, snižuje hladinu cholesterolu
v krvi a rozšiřuje cévy.

Fagopyrum esculentum

V Alpinu již odkvetlý mák Popovův (Papaver popovii) tvoří úzké makovičky, z těch již zralých se
při každém poryvu větru trousí malá drobná semínka z jejíž pomocí se snadno rozšiřuje.

Papaver popovii

Plod podobného tvaru má v Brněnské zahradě rostoucí mákovník velšský (Meconopsis cambrica)
jehož tobolky se na svém vrcholu otevírají chlopněmi.

Meconopsis cambrica

V Zahrádkách dozrávají plody na kalině vonné (Viburnum farreri), jejím plodem je peckovice
s jednosemennou peckou. Plody jsou oválné asi 1 centimetr dlouhé ve zralosti barvy červenofialové
až černé, ty ovšem na keři nejsou moc k vidění jelikož je brzy po úplném dozrání sezobou ptáci.

Viburnum farreri
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Simona Simona | Web | 26. června 2017 v 19:45 | Reagovat

Ještě že ty kytičky jsou mnohem hezčí než jejich latinské názvy...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama