Brevné plody dřevin - Bez černý

22. září 2017 v 21:30 | Jiří Malaska |  BOTANIKA
Bez černý (Sambucus nigra) je jeden ze 40 známých druhů bezu. Bez je jediným rodem
čeledi bezovité (Sambucaceae). Bez černý je opadavý keř vysoký až 5 metrů, vzácněji
strom s výškou až 10 metrů. Letorosty zelené s nápadnými podlouhlími lenticelami. Starší
větve šedozelené až šedohnědé s nepravidelně rozbrázděnou borkou. Větve mají širokou
dřeň barvy bílé až žlutavě bílé a tvrdé dřevo barvy žluté. Listy vstřícné a lichospeřené,
obvykle s 2-3 jařmy. Kvete v červnu až červenci žlutavě bílými, vonnými květy uspořádanými
v bohaté ploché, 3-5 ramenné vrcholíky.

bez černý v květu

Plodenství nící. Plody, "bezinky", jsou kulovité peckovice, 5-8 mm v průměru. Barva plodů
je černá až černofialová. Plody obvykle obsahují tři až pět semen.

plodenství bezu černého

Semena vejcovitá až elipsoidní, 3-4 mm dlouhá a asi 2 mm široká, žlutavá až hnědá.

semena bezu černého

Upřednostňuje půdy vlhké, humózní, hluboké a bohaté dusíkem. Obvykle roste v lesních
pláštích, na pasekách a světlinách, v křovinatých porostech, ve světlých listnatých a
lužních lesích, podél cest, potoků a řek, v obcích, na rumištích a u sloupů elektrického
vedení. Plody bezu jsou oblíbenou potravou ptáků, kteří jej tak neúmyslně svým trusem
rozšiřují.
Bez černý je rostlinou široce užívanou jak v lidovém léčitelství (především květ a plod),
ve farmaceutickém průmyslu (květ), ale i v potravinářství (květ i plod).
Plody bezu černého - bezinky obsahují flavonoidy, anthokyany (sambucin), vitamín C,
organické kyseliny a cukry. V semenech je obsažen glykosid sambunigrin.
Syrové plody mají projímavý účinek a ve větším množství a především u citlivějších osob
způsobují zažívací potíže, zvracení až celkovou slabost. Tyto účinky se ovšem ztrácí po
usušení či po tepelné úpravě plodů.
Plody se užívají v lidovém léčitelství při nemocech z nachlazení, revmatických bolestech,
bolestech nervového původu, především při zánětu trojklaného nervu, za syrova potom
jako projímadlo.
V potravinářství se šťáva z plodů využívá jako přírodního barviva, plody zbavené semen
potom jako náhražky za dražší ovoce v ovocných směsích a též při výrobě likérů. V domácích
podmínkách se z nich vyrábí marmelády, povidla, rosoly, vína a likéry.
Níže nabízím několik osvědčených a výtečných receptů jež jsme získaly od paní Heleny Konečné.

Bezový likér
1 litr vody a 2 litry bobulí 15 minut povaříme, potom scedíme, do šťávy přidáme 1 kg cukru a vanilkový
cukr (nebo 600g medu a 1/2 vanilkového cukru), 3-4(-6) lžičky kávy (uvařit silného turka a dát
tam ten výluh), vše ještě asi 3 minuty povařit, druhý den přidáme 0,5 litru rumu

Bezinková šťáva
2kg bezinek zalejeme 2,5 litry svařené vody, ještě horké (před zalitím bezinky trošku
promáčkáme aby lépe pustily), přidáme 20g kyseliny citronové a necháme 24 hodin vyluhovat,
poté přecedíme a přidáme na 1 litr šťávy 1 kg cukru (eventuelně 900 g směsy ze 4 dílů třtinového
cukru, 1 dílu fruktoźy a 2 dílů medu) 5 minut povaříme a nakonec případně můžeme přidat
ještě 0,5l rumu

Povidla z bezinek a jablek
jablka a bez v poměru zhruba 2 díly jablek (bez jadřinců) a 1 díl bezu (jak celé bobule,
tak výlisky z likéru), jablka nakrájíme na malé kousíčky (asi by šlo i nastrouhat), smícháme
s bezem, dáme do vyššího plechu, promícháme s troškou jablečného octa, kdo chce může přidat
cukr, stačí jen tak minimálně posypat (možné přidat fruktoźu), upěchovat, nechat odstát, aby to
pustilo trošku šťávy a potom to dáme do trouby na 180°C na cca 3 hodiny, vůbec NEMICHAT,
takto se nepřipálí, po vytažení z trouby ještě domícháme klasicky na vařiči, cca 0,5 hodiny až
hodinu, do konzistence, která se nám líbí. Hned dáme do skleniček, otočíme dnem vzhůru a po
vychladnutí uložíme do lednice či sklepa.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 snowy-christmas snowy-christmas | E-mail | Web | 22. září 2017 v 21:42 | Reagovat

Bez je úžasný, miluji šťávu z něj, miluji bezové bonbony a jeho vůni například z gelu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama