Pcháč zelinný

22. září 2017 v 18:08 | Vláďa Vytásek |  BYLINKY Z BOTANKY
Zajímavou léčivkou, která má vrchol vegetace od léta do podzimu je pcháč zelinný
(Cirsium oleraceum). Vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). V naší přírodě
roste na vlhkých až mokrých na dusík bohatých půdách na březích potoků a řek, nejčastěji
ve společnosti tužebníků a kopřiv.

pcháč zelinný

Velmi hojně roste například v Litovelském Pomoraví. Sbírají se listy a květy na začátku
kvetení, suší se v průvanu nebo v sušičce, teplota sušení by neměla přesáhnout teplotu
30°C. Užívá se ve formě odvaru nebo lihové tinktury. V dřívějších dobách se mladé listy a
nerozvinuté květy používaly do polévek typu zelňačka. Léčivé účinky jsou protirevmatické,
protikrvácivé, protizánětlivé, močopudné a tonizující.
Tento pcháč se užívá při revmatismu a dně, dále při zánětu ledvin a jako čistící čaj.
Zevně se používá při zánětu spojivek, alergických vyrážkách, na spáleniny, při poškození kůže
při nadměrném opalování, ve vlasové kosmetice při lupech a vypadávání vlasů.
Odvar z pcháče je 5 minutový, užívá se 2x až 3x denně 1 hodinu před jídlem v množství 150 ml
čaje.
Lihová tinktura z pcháče - 25 gramů nadrobno nakrájené natě se dá do 250 ml nejlépe 70% lihu,
nechá se macerovat 14 dní ,poté se tinktura přefiltruje a uloží do tmavých skleněných lahví do
chladu. Užívá se 30 kapek tinktury, která se naředí lžící vody 2x až 3x denně mezi jídly jako
močopudný a posilující prostředek. U nás se zatím moc tento pcháč nepoužívá, více ho využívá
polské léčitelství, známý je polský čistící čaj, který se používá na ledviny, revma, bolest kloubů a
alergie. 2 díly natě pcháče zelinného, 2 díly listů břízy, 1 díl kvetoucí natě vřesu, 1 díl květu
černého bezu,1 díl květu hluchavky bílé a 1 díl květů chrpy modré. 1 a půl lžíce této směsi
zalijeme vařící vodou necháme 1/2 hodiny odstát poté scedíme a pijeme přes den mezi jídly
2x až 3x denně.
Další u nás rostoucí pcháče jsou pcháč bělohlavý (Cirsium eriphorum), používá ho ruská medicína ve
formě odvaru zevně na kožní rakovinu a na hojení hnisavých a špatně se hojících ran a velmi hojný
pcháč rolní zvaný oset (Cirsum arvence) jež se používá ve formě odvaru zevně na revma a vnitřně
po čajových lžičkách při rakovině.
V USA roste na podobných vlhkých místech jako náš pcháč zelinný pcháč jedlý (Cirsium edule),
který v minulosti indiáni pojídali jako slavnostní jídlo při obřadu slunečního tance. Syrový
oloupaný sladký stonek má chuť podobnou banánu. U nás se tento pcháč pěstuje vzácně v
botanických zahradách.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama