Barevné plody dřevin - Mahonie cesmínolistá

29. října 2017 v 7:46 | Jiří Malaska |  BOTANIKA
Mahonie cesnínolistá (Mahonia aquifolium) je stálezelený keř z čeledi dřišťálovité (Berberidaceae)
dorůstající výšky až 1,5 metru, výjimečně až 2 metry. Dřevo mahonie je žlutě zbarvené díky
obsahu jedovatých isochinolinových alkaloidů. Listy jsou složené, 2-5jařmé. Jednotlivé lístky jsou
vejčité až kopinatě vejčité a 4-8 cm dlouhé. Lístky jsou polokožovité, tmavozelené a lesklé a na
okraji ostnitě zubaté. Na podzim se listy zbarvují do červena až hněda a někdy během velmi
mrazivých zim i opadají.

podzimní vybrvení listů mahonie cesmínolisté

Mahonie cesmínolistá kvete v dubnu a květnu žlutými vonnými květy, často červenavě naběhlými,
složenými ve vzpřímené, husté hrozny o délce 5-8 centimetrů.

kvetoucí mahonie cesmínolistá

Plodem je černomodrá, sivě ojíněná bobule. Bobule jsou téměř kulovité a 0,6-0,8 cm velké,
uvnitř s tmavočervenou šťávou a s 3-5 trojbokými, lesklými tmavočervenými až černými semeny
asi 5 mm velkými. Plody dozrávají v průběhu měsíce září.

plody mahonie cesmínolisté

semena mahonie cesmínolisté

Mahonie cesmínolistá je původem ze západu Severní Ameriky, kde roste v podrostu vlhkých lesů.
Mahonie je polostinnou dřevinou, nenáročnou na půdu a vcelku odolnou vůči suchu. Na území
našeho státu se pěstuje mahonie cesmínolistá od roku 1844.
Plody jsou ve zralosti jedlé, nicméně nezralé plody tak jako celá rostlina obsahuje jedovaté
alkaloidy berberin a oxyacanthin. Semena obsahují také malé množství zmíněných alkaloidů.
Plody jsou hodně kyselé a je lépe je nechat dostatečně vyzrát případně i přemrznout. Po přemznutí
se v nich zvýší množství cukrů a jsou chutnější. Z plodů se dá vyrobit marmeláda, želé, víno,
limonády, dají se použít na koláče nebo jak čerstvé tak sušené do kaší nebo müsli. Šťáva z plodů se
používala k dobarvování červených vín a k dobarvování a okyselení ovocných moštů, marmelád,
kompotů, jogurtů a tvarohových výrobků. Čerstvé plody mají mírný projímavý účinek. Plody svojí
chutí připomínají černý rybíz. Plody obsahují mimo jiné i mnoho vitamínu C a látky podporující
krvetvorbu. Konzumovat by je neměly těhotné a kojící ženy a lidé s problémy se štítnou žlázou.
Existují i speciálně vyšlechtěné kultivary určené ke zpracování plodů s vyšší nutriční hodnotou.
Například v Německu se pěstují velmi plodné kultivary ´Jupiter´ a ´Mirena´.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama