Čechřice vonná

31. října 2017 v 17:55 | Vláďa Vytásek |  BYLINKY Z BOTANKY
Čechřice vonná (Myrrhis odorata), příjemně po anýzu vonící trvalka z čeledi miříkovitých (Apiaceae).

čechřice vonná

Tuto léčivku do naší republiky dovezli v předminulém století z Alp Němci,kteří ji používali v dobách
kdy byl cukr drahý k zavařování ovoce a k ochucovávání sladkých pokrmů. Nyní je v přírodě hojně
rozšířená v bývalých Sudetech v Jeseníkách, Orlických a Jizerských horách. Na horách se jí daří lépe
než v nížinách a tam také dosahuje větších rozměrů.
Při pěstování na zahrádce se semen je nutné semena sít na podzim,aby pro lepší klíčení přes zimu
promrzla. Na léčení se používají listy,květy a nezralá semena na čaj ve formě nálevu při nachlazení,
zejména při silném zahlenění průdušek a rýmě. Kořeny se používají ve formě lihové tinktury v dávkování
3x denně 20 kapek na všechny druhy nachlazení. Ve formě 1 minutového odvaru ve víně povařením listů
je účinek ještě silnější a pomáhá při při astmatickém záchvatu a doba léčení je kratší než po klasickém
nálevu ve vodě. Kontraindikací však může být oslabený žaludek. Tato bylina má i tonizující a posilující
účinek na organismus a ve formě nálevu ve vodě nemá žádné kontraindikace takže ji mohou používat i
malé děti, senioři a těhotné ženy. Nezralé plody čechřice podporují u kojících maminek tvorbu mléka.
Čechřice je vhodná i do čajových směsí. Na nachlazení je dobrá kombinace s kvetoucí natí yzopu a
květem lípy ve formě nálevu. V poměru 3 díly listí čechřice, 2 díly kvetoucí natě yzopu a 1 díl květu
lípy malolisté . 2 čajové lžičky směsi zalijeme 250 ml vařící vody necháme 25 minut vyluhovat poté
scedíme a pijeme 3x denně dle potřeby. Čaj můžeme osladit medem.
Listí této vynikající léčivky je nejlépe v nížinách sbírat co nejdříve od poloviny dubna do května. Neboť
v létě její nasládlé listy bývají napadeny molicí vlaštovičníkovitou, která z nich vysává šťávu až zbělají.
Velmi podobné účinky má i čechřicovice dlouhočněletá (Osmorhiza longistylis) ,která roste v USA kde
kromě její léčivé natě se usušený kořen hojně používá jako koření do moučníků. U nás je čechřicovice
zatím neznámá a nepěstuje se ani v botanických zahradách.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama