Barevné plody dřevin - Mišpule obecná

26. listopadu 2017 v 9:47 | Jiří Malaska |  BOTANIKA
Mišpule obecná (Mespilus germanica) je opadavý keř nebo menší strom z čeledi růžovité (Rosaceae)
a je jediným druhem rodu mišpule. Dorůstá výšky 2 až 6 metru. Letorosty jsou hnědavé a hustě
tmavošedě štětinaté. Postranní větévky bývají často zkrácené v trnité kolce, šlechtěné odrůdy jsou
většinou bez kolců.

mišpule obecná na botanické ilustraci

Listy střídavé, podlouhlé až podlouhle kopinaté 6 až 12 cm dlouhé. Na líci matně zelené a na
rubu šedozeleně plstnaté. Listy celokrajné nebo pouze v horní třetině mělce pilovité.
Mišpule kvete v květnu až červnu velkými bílými pětičetnými květy o průměru 3 až 4 cm.

květ mišpule obecné

Plodem je hnědá téměř kulovitá malvice, 3 až 4 cm velká a u šlechtěných odrůd i větší, s
vytrvalými a velmi dlouhými kališními cípy.

plody mišpule obecné

Malvice obsahuje 2 až 5 zploštělých hnědavých semen asi 8 mm velkých.

semena mišpule obecné

Mišpule obecná je původní v jihovýchodní Evropě, severním Íránu a v Zakavkazí. Mišpule je
prastarou ovocnou dřevinou a na území našeho státu se pěstuje od 12. století a pouze velmi
ojediněle zplaňuje. Mišpule upřednostňuje teplé a slunečné polohy, snáší však i polostín. Na
půdu je málo náročná, ale preferuje propustné a humózní půdy. Plody jsou občas napadány
moniliózou. Dřevo mišpule je červenavě bílé tvrdé, pružné a houževnaté. V Íránu se užívá list,
kůra, dřevo i plody jako léčivá droga při léčbě horečky, průjmu, nadýmání nebo abscesům v krku.
Kůra se zkoušela používat jako náhrada chininu, ale s nejasnými výsledky. Semena obsahují
glykosidy z nichž se trávením uvolňuje kyanovodík, stejně jako u jiných druhů čeledi růžovité.
Mišpule si můžeme rozmnožit výsevem semen nebo roubováním či očkováním na hrušňové semenáčky
nebo třeba na hloh. Rostliny z výsevu jsou méně vzrůstné, trnité a méně otužilé. Vyséváme semena
z nezralých plodů hned na podzim. Semena ze změklých plodů musíme stratifikovat. Pokud chceme
získat polokmen či vysokokmen mišpule roubujeme v předjaří na kmenotvorné hrušně nebo raději
na špičáky Crataegus pedicellata.
Plody mišpule jsou jedlé, ale chutné jsou až přezrálé, nejlépe po přejití mrazem.

zralé, přemrzlé plody mišpule obecné

Z přemrzlých plodů lze snadno vyrobit marmeládu s vysokým obsahem vlákniny jež je prospěšná
pro mikrobiální činnost v tlustém střevě a tak může působit jako prevence rakoviny tlustého střeva.
Dužina plodu obsahuje mimo vlákninu asi 10% cukrů, vitamín C a B2, kyselinu jablečnou a minerální látky.

řez plodem mišpule, vlevo nezměklý plod a v pravo zralý, přemrzlý plod

Marmeládu si připravíme snadno. Přemrzlé plody přepasírujeme a získanou dužinu zpracujeme
jako při přípravě jiných marmelád, jak je kdo zvyklí. Dužina je velmi hustá tak je vhodné jí při
vaření mírně podlít vodou nebo jablečným moštem. Můžeme přidat i šťávu z citrónu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama